Dolgozószoba bútorok és a vendégszoba bútorai

0
833
Iroda bútor - szamitogép asztal

A dolgozószoba bútor egyes darabjait az irodaberendezés bútoraiból is összeválogathatnánk. Alap az íróasztal, mely a felhasználási célnak, valamint a szoba méretének és jellegének megfelelően változatos kivitelben készülhet. Az íróasztalhoz általában egy vagy két íróasztal alatti szekrény, vagy íróasztal konténer tartozik. Két szekrény esetén az asztalméret közel két méter, egy íróasztal szekrénynél másfél méter a helyigény.

Ha a dolgozószoba sarkában van hely íróasztalnak, akkor sarokíróasztalt alkalmazhatunk, mely ergonómiailag nagyon kedvező. Az íróasztal monitortartóval is készülhet, vagy polc rátéttel asztali lámpa, írószer számára, alatta jegyzetek részére alakíthatunk ki helyet. Az íróasztal fölé helyezett könyvespolcok iratgyűjtők számára is használhatóak. Ez a szobaberendezés vendégszoba bútora is lehetne.

A könyvek elhelyezése is feladat a dolgozószoba bútorainak tervezésénél. Kerülhetnek a könyvek zárt ajtós könyvszekrényekbe is, de az üveges könyvszekrények is jól szolgálnak a könyvek zárt jellegű tárolására. Ha valaki jobban szereti a nyitott polcokon való könyvtárolást, erre a Gerland nappali bútorai számos lehetőséget biztosítanak. A nyitott könyvszekrény is egyféle megoldás, de a többség könyves állvány vagy könyvespolc. Ha a könyvszekrény sarokra kerül, akkor a belsőíves szekrény kialakítás kerülhet előtérbe, mely a sarkot ívesre módosítja.

A könyves állványok és a könyvespolcok oldal és hátfal nélkül is készülhetnek, tömörfa szerkezettel. Ez a megoldás igényli a tömörfa szerkezetet, ami könnyű állvány szerkezet, és alig takarja a falfelületet. Ezek a könyvespolcok könnyedek és a könyvek szabadon érvényesülhetnek rajtuk. Itt is alkalmazhatjuk a belsőíves sarok könyvespolc szerkezetet. Az alsó szekrények általában mélyebbek a felső könyvszekrényeknél, polcos szekrények vagy fiókos szekrények.

A mélyebb alsó szekrények tetőlapja jó lerakóhely a gyakran használt dolgok részére. Ha számítógép oszlopot használunk a számítógépet is az íróasztal alá helyezhetjük. Laptop vagy táblagép használatánál a billentyűzettartó sem tartozéka a dolgozószoba bútornak, és az íróasztalon sem foglal helyet egy monitor.

A nyomtató szekrény, amely a szkenner elhelyezését is szolgálja, szintén gyakori dolgozószoba bútor. Ha heverőt is tervezünk a szobába, föléje érdemes fali könyvespolcot helyezni.