Vintage bútorok – A stílus, amiben a bútornak lelke van

A vintage napjaink legdivatosabb lakberendezési irányzata, egyszerű, letisztult és bájos megjelenését nem lehet nem szeretni, ráadásul egy kis fantáziával és kézügyességgel akár mi magunk is elkészíthetjük saját otthonunk vintage kiegészítőit.

0
2504
vintage bútorok újra gondolt funkcionalitás
vintage bútorok újra gondolt funkcionalitás

A lakberendezésben a vintage stílus a bútorok újrahasznosítását, felújítását, esetleg átalakítását jelenti. Egyre inkább divat, hogy a már meglévő bútorokat alakítják át vintage hatásúra egy kis csiszolással, átfestéssel, illetve a bútorhoz tartozó textilek cseréjével. A bútorok nagy része fából készül, és jellemzően egyszínűek, a pasztell minden árnyalatával: legtöbbször fehérek, halvány rózsaszínek vagy halvány kékek. A textilek már lehetnek tarkák, mert épp ettől lesz kiegyensúlyozott és hangulatos a lakásbelső.

A vintage bútorok származhatnak bolhapiacról, lomtalanításból, használt bútorokat forgalmazó üzletekből, de érdemes körülnézni a padláson is, mert ott is találhatunk igazi kincseket nagyszüleink örökségéből.

Ha ráakadunk egy-egy szemünknek kedves tárgyra, ami vintage stílusával a lakásunkba jól mutatna, de a bútor felújításra vagy átalakításra szorul, akkor némi ügyességgel – antikolással – gyönyörű vintage darabot varázsolhatunk belőle.

Az antikolás, azaz a bútorok régiessé, kopottassá tétele izgalmas kihívás, de egy kis fantáziával és némi kézügyességgel csodaszép vintage darabokat készíthetünk mi magunk is. A lecsiszolt bútor darabokra nem kell más, mint egy alapozó réteg festék, arra vékony réteg lakk, majd fedőfesték, és száradás után ismét szerepet kap a csiszolópapír! A bútort leginkább ott csiszoljuk, vagyis koptassuk, ahol idővel magától is kopna: széleken, sarkokon, mert így lesz igazán természetes hatása a kopottságnak. Fontos, hogy az alapozó és a fedő festék más-más színű legyen, mert csak így lesz látványos az antikolás:

A vintage-ban amennyire a kézügyesség, legalább annyira fontos a fantázia is! Ez a stílus ugyanis szereti, ha a tárgyakat az eredeti funkciójuktól eltérően használjuk. Így lesz például egy varrógép állványból komód, egy ütött-kopott utazó ládából asztalka, vagy egy használaton kívüli bicikliből fürdőszobai kiegészítő:

Ahhoz, hogy az otthonunk igazán vintage stílusú legyen, a bútorok mellett még apróbb kiegészítőkre is szükség van. Összeválogattunk Nektek néhány hangulatos, eredeti darabot, melyet megtaláltok az Apró Otthon lakberendezési kiegészítők webáruháza kínálatában, sok más vintage dekoráció mellett!

Nézzetek körül, és vigyétek haza a tökéletes vintage kiegészítőt!