A vintage története

A vintage stílus bájos, nosztalgikus hangulata az elmúlt évek során nemcsak a szívünkbe lopta be magát, de a ruhatárunkba, és az otthonunkba is.

0
1998
a vintage története

A vintage napjaink egyik legdivatosabb stílusirányzata, de bármilyen meglepő is, az eredeti vintage kifejezésnek semmi köze nem volt sem a divathoz, sem a mostanában oly divatos lakberendezéshez.

A vintage eredetileg a borászatban és a fotográfia területén használatos szakkifejezés volt.A fotózásban „vintázs kópiának” nevezték az első kópiát, mely az eredeti negatívról készült másolatot jelentette, a felvétellel nagyjából egy időben készült, és a művész szignójával volt ellátva. A borászatban egy-egy kiemelkedő évjáratú portói bort illettek ezzel a kifejezéssel. Ezeket a borokat több évig fa hordóban érlelték, majd ez követte egy legalább 10 éves palackos érlelés, melynek során a bor színe, illata és ízjegyei folyamatosan változnak, így érve el – akár 50 év alatt – teljes érettségüket.

Napjainkban a vintage jelen van az életünk minden területén: az öltözködésben épp úgy, mint a lakberendezésben. Szereti a régi, kopottas dolgokat, és új értelmet ad nekik: a bútornak, a ruhának, a képnek…. Szívesen használja a természetes anyagokat, imádja a csipkét, és a kézzel fonott dolgokat. Színei a fehér, a bézs, és ezek finom árnyalatai: bármi, ami visszafogott, és nem hivalkodó.

Ebben a stílusban nem cél a tárgyak rendeltetésszerű használata, sőt külön elvárás a dolgok funkciójának újragondolása. A vintage jelszava: szeresd a régit, és használd kreatívan!

És végül néhány ötlet, hogyan lesz egy befőttes üvegből állólámpa, vagy egy régi madárkalitkából asztali dekoráció!