Kezdőlap Otthon és kert Tippek az ideális otthon kiválasztására

Tippek az ideális otthon kiválasztására

A lakásválasztás szempontjait többnyire aktuális élethelyzetünk szabja meg, aztán egy minimális mozgásteret kapnak vágyaink is.

748
0
hitelkalkulátor

Bár olyan egyszerű lenne az otthon kiválasztása, hogy csak felsoroljuk a nekünk fontos szempontokat és már dobja is a gép listát, amiből mazsolázhatunk. Sajnos ez az életben egy kicsit másképp megy.

A szempontokat többnyire aktuális élethelyzetünk szabja meg, aztán egy minimális mozgásteret kapnak vágyaink is. Mégis fontos, hogy a lehetőségekből a legjobbat hozhassuk ki és végül úgy vegyük birtokba új otthonunkat, hogy elégedettek vagyunk. Hogyan lehetséges ez?

Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér

Sokan nehezen húzzák meg a felső határt a milliókban és ilyen-olyan trükkel megoldják, hogy a lehető legmagasabb hitelösszeggel vegyék meg a kiszemelt ingatlant, mit sem törődve azzal, hogy erősen túlköltekeznek. Nem biztos, hogy ez a legjobb út vágyaink eléréséhez. Lehet, hogy a szerényebb otthon több nyugalmat, nagyobb békességet nyújthat. Érdemes ezen elgondolkodni. A tervezgetésnél, mielőtt még visszafordíthatatlanul beleszeretnétek egy álomotthonba, használjátok a realitás talaján maradva a hitelkalkulátort és keményen húzzátok meg a felső határt az ingatlankeresésben.

Nem mindegy hol élsz és mennyit utazol! Alaposan járjátok körül a gyakorlati lehetőségeket

Másik sarkalatos kérdés a helyszín. Egyértelmű, hogy a város közepén minden gyorsan elérhető és a munkába járás sem megterhelő, sőt a szórakozás is megoldott. Viszont zöldövezetben ott a friss levegő, a madárcsicsergés és ha egy kicsit megnöveljük a várostól való távolságot, akkor a négyzetméter árak is komoly csökkenést mutatnak. Ugyanabból a pénzből nagyobb ingatlant vehetünk és az életterünk sokkal kényelmesebb lehet. De ott napi utazás, amivel nagyon komolyan számolni kell. Amikor döntést hoztok ne abból induljatok ki, hogy „de jó, van vonat járat”, vagy „milyen jó, egyenes út vezet, kocsival 15 perc alatt megteszem”, hanem nézzétek meg egy átlag hétköznapon, hogy működik a gyakorlatban mindez. Az dugóban való araszolás a 15 percből könnyen 1 órát csinál és a kimaradó vonatjáratok megkeseríthetik a munkába járást. Persze van olyan szakasz, ahol ez flottul megy, de erről mindenképpen győződjetek meg, érdeklődjetek. Nem csak az működhet jól, ha munkahelyhez kerestek otthont, lehet otthonhoz munkahelyet is igazítani. Esetleg ez lesz, ami megoldja a dilemmát.

Az apró részleteket is vegyétek nagyon komolyan

Amikor eladó sorba kerül egy ingatlan, a hirdetésben leginkább az előnyös oldalát domborítják ki, a problémás részleteket, ha nem is elhallgatják, de igyekeznek jelentéktelenné tenni. Mindig legyetek résen, menjetek biztosra, hogy az adott probléma valójában mennyire fog gondot jelenteni a jövőben, hogyan lehet megoldani, ennek járjatok végére még a foglaló letétele előtt. Tapasztalt szakember bevonásával olyan dologra is fény derülhet, ami nektek valószínűleg fel se tűnne.

Minden költséggel számoljatok

Egy ingatlan tulajdonjogának megszerzése a lakás vagy ház ára mellett sok-sok járulékos költséggel jár. A kalkulációnál ennek is pontosan járjatok utána. Mennyi lesz a vagyonszerzési illeték, az ügyvédi, közjegyzői költség, a berendezés, esetleg felújítás és a költözés. És ekkorra ugye már megérkezik a hiteltörlesztés első terhe is. Mindent jó előre számoljatok ki, akkor nem kerülhettek nehéz helyzetbe.

Ha felújítani, átalakítani, építeni kell, legyetek képben az építőanyagok, munkadíjak piacán

Azt a világot éljük, amikor megbízható, szakmailag kifogástalan munkaerőt jó áron találni egyáltalán nem egyszerű. Viszont sokan eladják magukat ezen tulajdonságok nélkül is. Aztán a sok bosszankodó megbízó már bánja, hogy a választásnál nem volt kellően körültekintő. Nem érdemes kapkodni, ha van egy biztos ajánlás, azt megéri megvárni. Sőt, igazából az ajánlásokra, valós referenciákra érdemes hagyatkozni. És természetesen folyamatosan résen lenni. A befektetett idő komolyan megtérül, amikor a választott építőanyag minőség, az elvégzett munka csodás produktumát élvezhetitek.

Az otthon szükséges mérete

Ez természetesen pénztárca és ízlés függő, de a felesleges teret – például emeleti előteret – fűteni, takarítani kell haszna pedig nincs. A helyiségek száma viszont annál lényegesebb. Egy szoba akkor nevezhető egész szobának, ha eléri a 8 nm-t és a 15 köbméter légtérfogatot. Például egy szülői hálószoba jó, ha legalább 11 nm, így elfér egy franciaágy és egy gardrobe szekrény. A gyerekeknek ennél egy kicsit nagyobb kell és a négy fős nappali minimális mérete 15-20 nm. Ha a konyha és az étkező egyben van, akkor oda is kell a 18 nm.

Amennyiben a nehézségeken túl vagyunk, jöhet az ízlés és a stílus. Nézzük meg az aktuális lakástrendeket és a berendezett áruházak ötleteit vegyítsük saját igényeinkkel. A szükséges eszközök beszerzését pedig oldjátok meg a legjobb áron, hiszen nem kell ott megvenni drágán, ahol kinézitek az ötletet.

Ha sikerül megtalálnotok az ideális otthont, minden bizonnyal boldogok lesztek majd benne és nem irigylitek másokét. Legyen ez így, azt kívánjuk!