Kezdőlap Otthon és kert Így válasszunk tökéletes nyílászárót

Így válasszunk tökéletes nyílászárót

310
0
nyílászáró

Akár lakásfelújításról, akár új ingatlan építéséről van szó, a megfelelő ajtók, ablakok kiválasztása a kivitelezés során eldöntendő kérdések közül az egyik legfontosabb. Ennélfogva, nem egy könnyen eldöntendő kérdésről van szó, hiszen számos tényezőt figyelembe kell venni és számos kritériumnak meg kell felelni. Tökéletesen záródjon, megfelelő módon szigeteljen, főleg télen, hogy a hőt benn tartsa. Illeszkedjen a lakás kialakításához, színvilágához, hangulatához és nem utolsósorban férjen bele a költségvetésünkbe.

A döntés meghozatala során nem árt papírra tenni a kritériumokat, amelyeket fontosnak tartunk, azokat fontossági sorrendbe helyezni és a döntést párunkkal, családunkkkal közösen meghozni, hiszen mi fogunk ott élni, a mi hangulatunkra, életminőségünkre lesz hatással a beépített nyílásszáró esztétikája, funkcionalitása. Ugyanakkor, hasznos dolog a témára szakosodott oldalak böngészése is, ahol remek tippeket, tanácsokat találhatunk, egyik ilyen oldalt a www.aluprof.com/hu címre kattintva tudod elérni. Segítségképpen összeszedtünk 3 tényezőt, amit érdemes megfontolni a döntéshozatal során.

Ár-érték arány

Nyilván, addig tudunk nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér, viszont fontos tudni, hogy az ár nem állhat mindenek felett. Lehet, hogy rövidebb távon pénzt takarítunk meg egy olcsóbb ajtó vagy ablak beszerzésével, hosszabb távon azonban ez pénznyelő is lehet, ha a gyengébb minőség miatt mondjuk télen szökik a hő, nem záródik tökéletesen, állandóan valamit korrigálni kell rajta.

Ha megvan a költségvetésünk, azon belül érdemes a felső árkategória felé elmozdulni, hiszen nekünk a legjobb, ha éveken át semmi gondunk nem lesz a nyílászáróval. Így például, a fából készült, olcsó ablak helyett érdemesebb műanyag, vagy alumínium nyílászáróban gondolkodni, amelyek stabilakkal és hosszabb ideig használni tudjuk őket. Ha mégis faablak mellett döntünk, abból viszont csakis drágábbat érdemes beszerezni, amely háromrétegű és nem fog megvetemedni az idők során.

Az üveg kiválasztása

Magyarországon a kétrétegű üvegekre esküsznek a legtöbben, ezt láthatjuk a legtöbb otthonban és mi magunk is ezt keressük, pedig van már ettől is jobb megoldás, a háromrétegű ablaküveg. Ez elsősorban energiahatékonyság szempontjából hasznos megoldás, hiszen a tripla szigetelés sokkal inkább benn tartja a hőt illetve nyáron kinn a meleget. Ennek a megoldásnak viszont vannak bizonyos kritériumai, amelyeknek eleget kell tenni, elsősorban, csakis akkor érdemes ilyet beépíteni, ha a lakás szigetelése a megfelelően megoldott. Ezek az üvegek a megfelelő mértékben átengedik a napsugarakat, egyben pedig hasznosítani tudják a szoláris energiát is.

Fontos a megfelelő árnyékolás

A jelenleg gyártott ablakok alapvető jellemzője, hogy olyan, bevonatos üveggel készülnek, amely beengedi a napfényt, a benti meleget azonban nem engedi ki. A nyári időszakban azonban szükségünk lesz megfelelő árnyékolásra, erre a sötétítő függöny nem jó megoldás, az ablakon kívül kell elhelyeznünk a megfelelő eszközt. Egyszóval, találd meg házadhoz, lakásodhoz a megfelelő, hozzá illő árnyékolót, választék van bőven.