Kezdőlap Otthon és kert Kutya, szép kert, és biztonság: ez valóban lehetséges?

Kutya, szép kert, és biztonság: ez valóban lehetséges?

428
0
kutya a kertben

A kutya és a kert sokak számára összeférhetetlen dolog, ami főleg akkor jelent komolyabb problémát, ha valaki kertészkedni is szeret, de a kutyájának a szabadságát is a szívén viseli. Bizony a kedvencünk komoly károkat képes tenni a pázsitban és a dísznövényeink között, de vannak praktikák, amivel ez megakadályozható.

A kutyák jellemzően két dologban okozhatnak nagy kárt, a fűben és az egyéb kerti növényekben. Lepisilik, lekakáljak, kiássák és adott esetben meg is rágják őket.

Nézzük először azt, hogy a különféle növényeket, virágokat, hogyan védhetjük meg a haszontalan kutyusoktól. Számos praktika létezik ugyan, de most csak a két leghatékonyabbal és leginkább esztétikus megoldással fogunk foglalkozni.

Kutyariasztás növénnyel

Mint tudjuk a kutyák szaglása rendkívül érzékeny, közel százezerszer jobb, mint az emberé, ami kiváló stratégia lehet számunkra, ha a kertünket akarjuk megóvni.

Mivel gyűlölik az erős, számukra iratálló szagokat, így növényekkel is védekezhetünk a kutyusunk ellen. Példának okáért, ha egy tulipánágyás, vagy a díjnyertes rózsák, vagy bármilyen egyéb általunk szeretett növény környékére Kerti rutát vagy Macskajajt ültetünk, akkor azt a kutya távoltól el fogja kerülni. A fent említett két növény esztétikailag is vonzó, kiváló kiegészítője lehet a kerti virágainknak ugyanakkor védelmi eszköz is a többi dísznövénnyel szemben.

Legalább ennyire hatékonyak a citrusfélék, ha párat elültetünk belőlük, a kertünk bizonyos pontjain, akkor a mögöttük lévő egyéb cserjék védve maradnak.

Talán a leghatékonyabb a paprika, bors és kömény fűszernövények. A kutyák meghatározó százaléka még a közelébe se merészkedik, így, ha nem csak egy szép kertet szeretnénk, de olyat is, ami friss és egészséges fűszerekkel ajándékoz meg bennünket, nyugodtan éljünk ezzel a lehetőséggel.

Legyen szó juharfáról, olajfáról vagy cédrusfélékről, ha egy kevéske fűszernövényt ültetünk a környékére, akkor a kutya garantáltan békén fogja hagyni kedvenc növényeinket, ráadásul a levesbe és a pörköltbe is garantáltan jó minőségű, általunk termelt fűszereket tehetünk majd.

A kerítés nem csúnya

Másik módszer, hogy a szeretett növényeinket, nem klasszikus értelemben vett kerítéssel vesszük körül, hanem olyan, a kertünkhöz illeszkedő védelmi vonallal, ami csak emeli a környezet szépségét.

Készülhet ez bambuszból, faragott fából, gránitkőből, bármiből, ami látványban passzol a kertünkhöz. Kisebb termetű kutyák esetében különösen könnyű helyzetben vagyunk, de a nagyobb termetű kutyák sem fogják átugrani a „védelmi vonalunkat”, ha azt megfelelő távolságra hozzuk létre kedvenc rózsabokrainktól vagy bármelyik dísznövényünktől.

Így óvjuk meg a zöld területet

Egy összefüggő pázsit védelme kényesebb kérdés, mint a különálló dísznövényeké. Főleg abban az esetben, ha vakond is van a kertben, mert az ebek hajlamosak az öklömnyi méretű túrásokat kisebb gödörnyi méretűre tágítani.

Azonban ez a szokásuk, koránt sem a véletlen műve. A kutya akkor ás a kertben, ha nyár van, tavasszal, ősszel a legritkább esetben. Ásásának az oka pedig az, hogy hűsíteni szeretné magát.

A szép fű megóvására háromféle módszer adódik. Az egyik, hogy létrehozunk a kert egy eldugott részén egy olyan területet, amit nem füvesítünk be, és ott a kutya könnyebben tud gödröt ásni magának, vagyis megkíméli a zöld területeket.

A másik, hogy egy kisebb tavat alakítunk ki a kertben, ami egyébként is emeli a zöld terület ékét. A tapasztalatok szerint kedvenc háziállatunk, hűsölős szempontjából a vízhez fog járni, ahelyett, hogy máshol keresne magának menedéket a forróság elől.

Harmadik módszer, hogy megtanítjuk a kutyát, hogy ne ássa fel a kertet.

Mi legyen a kis és nagy dologgal

Egy szépen gondozott pázsit egyik legnagyobb ellensége a kutyus pisije, vagy kakija. A magas nitrogén és foszfor tartalma, valamint a savas kémhatása miatt, rendkívül hamar kisárgíthatja a füvet, ráadásul nem csak azon a kevéske helyen, ahol az eb elvégezte a dolgát.

Ebben az esetben a legkézenfekvőbb megoldás egy kutya toalett kialakítása a kert egy szintén eldugott sarkában. Az is jó ötlet, ha a nyilvános WC-ig egy utat építünk ki, mert, így a kutya hamarabb megtanulja az oda vezető utat, és kevésbé lesz kedve a számunkra féltett zöld területen elvégezni a dolgát.

Összefoglalás

Kétségtelen, hogy a kutyák hajlamosak kárt tenni a kertben, illetőleg a szépen gondozott pázsiton. A probléma ellen azonban lehet védekezni is.

A legpraktikusabb megoldás olyan növények ültetése, melyeket erős szaguk miatt, messze elkerül a kutya. A másik pedig a díszkerítés, ami akár tovább emelheti a kertünk szépségét is. A füves területek károsodása ellen pedig a legjobb módszer a kedvencünk kerti WC-re való szoktatása.